Sagostund

Sagostund – det finns två berättelser i SLI Play, Allt vatten på jorden och Sine och Saloum. De finns med svenskt, engelskt , franskt och spanskt tal.

Sagostund: Allt vatten på jorden – En liten groda tycker att han är för vanlig och är förtvivlad över att inte få uppmärksamhet av andra djur. När han upptäcker att han kan växa obegränsat då han dricker vatten från floden, vill han bara ha mer och mer… En saga från Oceanien.
Tema i denna fabel och allegori är självkänsla, hybris och hållbar utveckling.
Det finns en studiehandledning.

Sagostund: Sine och Saloum – En senegalesisk saga om vänskapen och så småningom kärleken mellan två barn i två rivaliserande byar. Sine och Saloum bor i byar på varsin sida av floden. Människorna i byarna vid floden ignorerar grannen på andra sidan. Så har det alltid varit och var och en sköter sitt och ingen beblandar sig med andra sidan. Trots det spirar vänskap mellan de två barnen i hemlighet. När byborna får veta blir ilskan stor för att barnen bryter traditionen. Trots det spirar kärlek stark mellan Sine och Saloum och de får hjälp av vattengudinnan Mami Wata. Utifrån deras historia föds Sine Saloum-deltat, denna outtröttliga källa till liv och fred mellan de två byarna.
Sensmoral: kärlek bättre än fejd.
Det finns en studiehandledning.

Den svenska versionen av sagorna passar för svenskundervisningen i åk 1-6 eller som förförståelse innan visning av versionerna på engelska, franska och spanska för högstadiet och gymnasiet.
Sagostund är utvalda delar från en fin serie med animerade sagor från olika delar av världen. Fundera i interkulturell anda över hur sagor är uppbyggda och om det finns liknande drag mellan berättelserna.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s