Tito och fåglarna

I alla avseenden är det en påfrestande situation som covid-19 nu innebär för oss alla. Alla drabbas, på olika sätt. Ovissheten är i sig tärande, liksom att stå lugn men svarslös inför undrande barn.

Det är viktigt att kunna samtala om det som är svårt. Film hjälper oss att både förklara, ge perspektiv och referenspunkter. Kanske en underlig slump, men en av våra nya titlar handlar om en epidemi som härjar och hotar hela mänskligheten.

Tito och fåglarna visar ett samhälle där människor slutar tänka själva och förlamas av skrämmande nyhetsrapporter. En epidemi sprider sig och människor i hela världen insjuknar. Det är en smittsam rädsla, som urholkar själen. Tioårige Tito ser hur jorden hotas av förödelse och han inser att han måste göra något för att stoppa det. Titos pappa forskar kring fåglar och Tito anar att de bevingade djurens sånger också kan vara botemedlet som förhindrar katastrofen.

Men Tito är blyg och sin pappa har han inte träffat på många år – han vet faktiskt inte ens vart han bor. Tito och fåglarna är en enastående vacker animerade saga som bjuder på ett storslaget och magiskt äventyr; men också en träffsäker påminnelse om vår natur och samtid.

Tito och fåglarna har haft ett rikt internationellt festivalliv på barnfilmfestivaler världen över. Det är en stark, klok samtidssaga kring många dagsaktuella ämnen – och med ett lyckligt slut. En nog så viktig påminnelse.

I Sverige var den öppningsfilm på Göteborg Film Festivals barnupplaga 2019 och visades även på BUFF och Stockholms filmfestival Junior.

Filmen har en fin filmhandledning till. Rekommenderas för åk 1 till åk 6.