Nordkorea

I den här filmen berättar vi om Folkrepubliken Nordkorea. Ett land med en militärmakt bestående av 1 miljon soldater. Kim Jung un är Nordkoreas högste ledare och kallas “Den store efterträdaren”. Ledarna har genom decennier lyckats bygga en näst intill helig bild av sig själva som skulle kunna liknas vid gudsdyrkan.

Vid midsommar 1950 bröt nordkoreanska styrkor in över gränsen till syd och Koreakriget fick sin början. Kriget varade i tre år men det har aldrig slutits någon fred.
Sverige är ett av få länder som har diplomatiska relationer med Nordkorea vilket har varit till stor hjälp för bl a USA vid olika typer av förhandlingar då USA inte har någon ambassad i Nordkorea.

Vi har även en film om Sydkorea i SLI Play. Det finns en studiehandledning till bägge filmerna.

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll i ämnet Historia för åk 7-9:

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta. Aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa.

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för åk 7-9:

Några olika stats- och styrelseskick i världen.
FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Ytterligare filmtips är Internationella händelser – Nord- och Sydkorea,  Internationella händelser belyser globala händelser med en reflekterande blick och utifrån flera länders perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s