Sydkorea

Koreahalvön är ett av de mest militariserade områdena i världen. Formellt råder fortfarande krigstillstånd mellan Nord- och Sydkorea, eftersom avtalet om eldupphör 1953 inte följts av något fredsavtal.
Vid midsommar 1950 bröt nordkoreanska styrkor in över gränsen till syd och Koreakriget fick sin början. Kriget varade i tre år men det har aldrig slutits någon fred.

Sydkorea är ett av världens tätast befolkade länder. Genom omfattande industrialisering, högt sparande, stora investeringar och en exportbaserad tillväxt har Sydkorea utvecklats till en av världens ledande ekonomier. Kontrasten till Nordkorea kunde inte vara större. I
den här filmen besöker vi Sydkorea och staden Seoul med dess innevånare som även har haft ett framgångsrikt OS.

Vi har även en film om Nordkorea i SLI Play. Det finns en studiehandledning till bägge filmerna.

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll i ämnet Historia för åk 7-9:

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta. Aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa.

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för åk 7-9:

Några olika stats- och styrelseskick i världen.
FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Ytterligare filmtips är Internationella händelser – Nord- och Sydkorea,  Internationella händelser belyser globala händelser med en reflekterande blick och utifrån flera länders perspektiv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s