Fler förstå sammanhanget

Förstå sammanhanget är en serie rappa informativa korta program som beskriver orsaker och konsekvenser till centrala 1900-tals händelser Intressanta arkivbilder och förklarande grafik gör programmen mycket användbara.

Nu har vi ytterligare 3 avsnitt i SLI Play. Sedan tidigare finns avsnitt om Martin Luther King , Nelson Mandela och Hiroshima.

Nu kan man lära sig mer om:

Berlinmuren – Natten den 9 november 1989. Tiotusentals tyskar rör sig utmed Berlinmuren som har delat staden i 28 år. På östsidan stormas kontrollpunkterna av folkmassan som till vakternas förvåning kräver att få passera gränsen. Vid elvatiden på kvällen öppnas den första gränsövergången plötsligt och människor kan obehindrat tar sig över. Men varför byggdes muren? Och vad blev konsekvenserna för människorna i stadens olika delar? Här ges ett klargörande sammanhang som spänner över kalla kriget och avrundas med Gorbatjovs perestrojka.
Det finns en studiehandledning till filmen.

Månlandningen – 20 juli 1969. Efter fyra dagar i rymden, sätter den amerikanska astronauten Neil Armstrong sin vänstra fot på månen. Klockan är 21:56 i USA och hundratals miljoner familjer och tittare runt om i världen följer expeditionens landning. Till och med barn väcks för att uppleva denna historiska händelse. Armstrongs ord ”Det är ett litet steg för en man, men ett jättekliv för mänskligheten” är historiska. Likaså bilden när den amerikanska flaggan placeras på månens yta vilket symboliserade segern i rymdkapplöpningen. Men vad handlade rymdkapplöpningen om? Här ges ett klargörande sammanhang som spänner över kalla kriget och förklarar stormakternas vilja att framstå som överlägsna såväl ideologiskt som tekniskt.
Det finns en studiehandledning till filmen.

Suezkrisen – 29 oktober 1956. Tillsammans med Israel planerar Frankrike och Storbritannien i största hemlighet en militär intervention i Sinaiöknen. Syftet med den militära operationen är att återta Sinai som några månader tidigare hade tagits i beslag av egyptens president. Men vad är Suezkanalen och varför var den viktig? Här ges ett klargörande sammanhang som spänner över Suezkanalens betydelse och orsaken till att Frankrike, England och Israel gjorde anspråk på den viktiga handelsvägen.
Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 och Gy11

Centralt innehåll i ämnet Historia för åk 7-9:

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.
Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.
De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för åk 7-9:

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.
Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.
Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Centralt innehåll i kursen Historia 1a1, Gy11:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet.

Centralt innehåll i kursen Samhällskunskap 1b, Gy11:

De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.

Trailer till avsnittet om 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s