Shut up haters

Shut up haters handlar om Maja, som är i tjugoårsåldern och bor i Stockholm när ett dödsfall inom familjen tvingar henne tillbaka till hembyn Pajala. I Pajala bor hennes syster Sofia som är tillsammans med trubaduren Johan. Efter begravningen skall Sofia följa med Johan på en sommar-turné runt Tornedalen, och Maja bestämmer sig för att följa med. Det blir en resa där frågor om deras ursprung och Tornedalens framtid ställs på sin spets.

Filmen lyfter fram hur det är att bo i glesbygd och ett av våra minoritetsspråk meänkeili. Det finns en fin handledning till filmen.
Filmen är endast 45 minuter lång och passar därför längdmässigt bra in i undervisningen. Passar elever från åk 8 och uppåt.

Om du är intresserad av att fördjupa dig mer i våra nationella minoriteter med hjälp av spelfilmen så har Filminstitutet tagit fram ett bra material som du kan läsa mer om här.

Det finns även en serie för de yngre som heter Andrea hälsar på samt en intressant serie för åk 7-9 om nationella minoritetsspråkens historia – Jakten på språket

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s