Tjernobyl

Vår världshistoria : Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl -klockan 01:23 den 26 april 1986 exploderar kärnkraftverket i Tjernobyl, Ukraina. På explosionsplatsen försöker överlevande arbetare rädda vad som räddas kan: evakuerar de skadade, stänger av elektriciteten och får igång pumparna. De kommer alla att bli strålskadade.

Hur kunde olyckan inträffa och hur gick saneringsarbetet till? Vi lär oss om händelseförloppet i filmen om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Filmen passar bra för elever i högstadiet i flertalet ämnen, till exempel när de läser om fysik, biologi samt historia.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Citat om filmen:
“Jag tyckte filmen var väldigt intressant och man fick reda på saker om Tjernobylolyckan som jag inte visste innan. Den var gjord på ett spännande sätt!”
– elev, 15 år

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll i ämnet Fysik för årskurs 7–9:

Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.
Försörjning och användning av energi historiskt och i nutid samt tänkbara möjligheter och begränsningar i framtiden.
Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Centralt innehåll i ämnet Biologi för årskurs 7–9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt.

Sedan tidigare finns även filmen Tjernobyl – om djur, natur och strålning, som har ett litet annat perspektiv på samma fråga.