Mallorca

Mallorca är spännande ö som ligger i Medelhavet och tillhör Spanien. Landskapet på ön är varierande och här finns höga berg, långa sandstränder, små pittoreska byar och storstadens puls i huvudstaden Palma. Nu finns en film i två versioner om den här fina ön. En med spanskt tal och text och en version med svenskt tal och text. Använd filmerna för Geografi eller spanskundervisningen eller kombinera!

På Mallorca finns också det vackra blå havet och de spetsiga klipporna som störtar ner. Miljontals turister kommer till Mallorca varje år för att sola och bada och det ger stora inkomster till ön. Turismen har drastiskt förändrat Mallorca. Bebyggelse, infrastruktur och näringsliv är i stor utsträckning uppbyggda kring turistnäringen. Ibland blir ortsbefolkningen trötta på alla turister men vad skulle man göra utan dem? Mallorca har en lång historia och många folkgrupper har genom årtusendena invarderat ön på grund av sitt strategiska läge i Medelhavet. Här har romarna lämnat spår och morerna införde islam. Idag är den största delen av öns befolkning katoliker och fortfarande går många i kyrkan. På marknaderna och i saluhallarna finns vackra diskar med lokala frukt- och grönsaker, här finns färsk fisk och skaldjur. Blir man trött av att gå runt och titta så är det bara att ta en paus – varför inte prova en tapas! Följ med på en intressant resa och upplev det gamla och nya Mallorca!

Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll för Moderna språk åk 7-9

Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där språket används.

Tydligt talat språk och texter som är instruerande och beskrivande från olika medier.

Centralt innehåll för ämnet Geografi för åk 4-6:

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s