Jakten på den glömda historien

Jakten på den glömda historien är en äventyrsserie för 10-12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige från 1890 fram till våra dagar. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv.

Glömskan och Minnet är två varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. På senare tid har Glömskan växt sig starkare än någonsin. Människorna håller på att glömma sina historier. Men i varje generation föds en skaffare, ett barn utsett av Minnet att resa i tiden och samla in barns historier från förr. Vår tids skaffare heter Fabella. Hennes uppdrag är att föra barnens berättelser till Minnesarkivet där Minnet bor.

Serien visar att alla är en del av historien och inspirerar barn till att berätta sina egna historier. Utifrån ett dåtidsperspektiv beskrivs samhällsfrågor som har lett till var vi står idag. Levnadsvillkor, identitets- och livsfrågor utifrån olika tider i Sverige. Rättigheter som rösträtt, diskriminering och rätten att få strejka. Krigsbarn, naturresurser och ekonomiska villkor.