Upptäcktsresornas tid

Idag presenteras en serie klipp som handlar om Upptäcktsresornas tid. Det finns för närvarande 5 olika klipp att välja på.

En överblick – I början av renässansen förändrades människans syn på världen. Tekniska uppfinningar, bättre fartyg och nya sätt att navigera gjorde det möjligt att korsa oceanerna. Det här animerade utbildningsklippet ger en överblick av den speciella epok som kallas för upptäcktsresornas tid samt berättar om dess för- och nackdelar för dåtidens människor.

Hur navigerade man? – I början av renässansen förändrades människans syn på världen. Tekniska uppfinningar, bättre fartyg och nya sätt att navigera gjorde det möjligt att korsa oceanerna. Det här animerade utbildningsklippet ger en kort översikt av navigationens historia och berättar hur nya upptäckter gav dåtidens upptäckare möjlighet till fler långresor.

Det finns även tre klipp om tre olika upptäckare:

• Amerigo Vespucci
  • Christofer Columbus
  • Ferdinand Magellan

Det finns en klippkoll för varje film och en generell handledning. Se exempel här:

Klippkoll för Christofer Columbus

Studiehandledning med pedagogiska tips

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11:

Centralt innehåll i ämnet Geografi för årskurs 4-6:

Kartan och dess uppbyggnad.
Ojämlika levnadsvillkor i världen… samt några bakomliggande orsaker till detta.

Centralt innehåll i ämnet historia för årskurs 4-6:

Några av de europeiska upptäcktsresorna, deras betydelse och konsekvenser.

Om du har elever i förskoleklass och uppåt kan jag även rekommendera serien Kul fakta – Resor jorden runt och om du har elever i årskurs 3 och uppåt kan jag även rekommendera filmen Upptäcktsresande i sammanhanget.