Slaveriets historia

Slaveriets historia är en underbar, delvis animerad, serie i fyra delar om deportering av slavar från Afrika. Hur gick koloniseringen av världen till och hur kan det ha påverkat länders gränser?

Just nu finns de två första delarna i mediakatalogen att strömma!

År 476-1375 – Bortom öknen

I denna episka berättelses första del beskrivs 700 år av den största utvisningen som skett i historien. Det börjar med att romarriket dukar undan för barbarernas invasioner omkring år 500 e.Kr. Snabbt skapade araberna ett imperium i delar av Europa och Afrika. Krigsbyten i form av fångar transporteras från Nord- och Centralafrika via Kairo till Bagdadområdet. Med tiden omvandlas krigsbytena till ren slavhandel då efterfrågan av slavar ökar. Slavarna blev i 10.000-tal och det utmynnade i ett slaveriuppror som krossades av araberna. För att skydda ägarnas säkerhet ändrades sättet att behandla slavarna och man tog in dem i sina hem.

Se studiehandledningen här.

År 1375-1620 – För allt guld i världen

I slutet av medeltiden upptäcker Européerna världen och nya kartor ritas. Portugisiska conquistadorer erövrar stora delar av Väst- och Centralafrika för att få tillgång till guld. Men istället återvände de med hundratusentals fångar att sälja i Europa som slavar. Senare utvecklas en triangelhandel där byteshandel sker mellan de civiliserade portugiserna och de olika stammarna längs Afrikas kust. Nymodigheter byts ut mot slavar, slavar byts mot guld. Ön São Tomé lyfts fram som ett första försök till plantager som sen blir startskottet till exporten av slavar till Brasilien. Portugisernas nästa lönsamma projekt, de brasilianska sockerplantagerna är i startskottet

Se studiehandledningen här.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 och Gy11

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för åk 7-9:

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Centralt innehåll i kursen Historia 2a, 100p samt 2b, 100p

Tematiska fördjupningar när det gäller historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen, till exempel lokalhistoria, global migration och kulturmöten, olika historiska världsbilder, synen på jämställdhet och människors värde, moderna mediers framväxt samt resursutnyttjande och människors förhållande till naturen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s