Djurens indelning

Nu finns två filer på lika nivå om djurens indelning.

Djurens indelning – en introduktion – Överallt måste man ha ordning och reda – annars blir saker väldigt röriga. Det gäller även i naturen. Den svenska vetenskapsmannen Carl von Linné skapade ett system för att kartlägga naturen – både växter och djur. Det systemet används ännu idag. I den här filmen får vi lära oss vad som gör ett djur till ett djur. Vilka olika djurgrupper det finns inom ryggradsdjur och ryggradslösa djur. Vad är en art? Och vad är ett däggdjur?
Carl von Linné guidar oss genom filmen och visar exempel på indelning och i ett quiz ska ett djur bort…allt för att träna indelningen av djur.

Passar åk 4-6. Se studiehandledningen här.

Djurens indelning – sortera, klassificera och indela i arter – Naturen är ett myller av djur och växter. Genom att använda Carl von Linnés system för indelning – kan vi skapa ordning och se hur djur och växter är släkt med varandra. Carl von Linne gav djur och växter latinska namn. Det gör att vetenskapsmän och människor vet vilka djur och växter man pratar om – oavsett språk. Den här filmen tar avstamp för att se hur djuren delas in och klassificeras. Det gör vi genom att gå igenom indelningen från klass, ordning, familj, släkte och art. Naturligtvis får vi se hur nära släkt vi är med apor – och var de finns på släkttavlan – och var vi gick skilda vägar i evolutionen. Vi får också se skillnaden och likheten i släktskapet mellan en katt och ett lejon. Allt bygger på ett släktträd som Carl von Linné skapade för nästan 200 år sedan.

Passar åk 7-9. Se studiehandledningen här.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11

Centralt innehåll för ämnet Biologi i åk 4-6:

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Centralt innehåll för ämnet Biologi i åk 7-9:

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling. Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö̈.
Genteknikens möjligheter
Historiska och nutida upptäckter inom biologområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s