Jag tror jag är lite kär

Jag tror jag är lite kär är en kortfilm som kretsar kring grooming, sociala medier och var gränsen går mellan samtycke, sexuellt utnyttjande och grooming. Den bygger på verkliga händelser och rättsfall där framför allt unga flickor råkat illa ut. Föräldrar och andra vuxna är ofta ovetande om vad som utspelas när barn och unga surfar på nätet och vilka de har kontakt med.
Hur skyddar vi våra barn och hur pratar vi om det här? Vuxna behöver kunskap för att lära barnen hur de förhåller sig på nätet, vad de skriver och vilka bilder de publicerar.

Filmen är framtagen av stiftelsen Aktiv Skola.  Den har ett diskussionsunderlag som är framtagen i samråd med Ulrika Rogland som är jurist och tidigare åklagare.
Film och diskussionsunderlag riktar sig till elever från mellanstadiet och uppåt.

Berättelsen handlar om Nadja, en helt vanlig tonårstjej. Hon träffar William, på nätet. Först flörtar de och skickar oskyldiga meddelanden men William vill snart mer. Nadja låter sig övertalas att skicka en lättklädd bild som William använder för att pressa henne till mer. Filmen belyser också ett vanligt missförstånd, att grooming handlar om att någon under en längre tid, veckor eller månader, bygger upp ett förtroende och att förtroendet gradvis går över i ett utnyttjande. I själva verket kan det gå blixtsnabbt, i vissa fall händer allt bara på en kväll eller ett par dagar.

Språket i filmen kan upplevas som hårt och tufft men vi har efter många diskussioner och i samråd med vår ämnesexpert Ulrika Rogland valt att behålla, så dialogen liknar hur verkligheten ser ut för unga i dag. Eleverna bör endast se filmen i vuxens sällskap!

På Aktiv skola kan du även hitta en handbok om grooming om du vill lära dig mer, boken finns som nedladdningsbar pdf och riktar sig i första hand till föräldrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s