Aralsjön

Aralsjön – en film om miljöpåverkan. Aralsjön var en gång världens fjärde största sjö. Ända fram till 1960-talet täckte sjön en yta ungefär lika stor som Småland. Numera ser det ut som en öken. Vad hände med Aralsjön och varför finns det knappt några spår kvar av den idag?
Det blir en historia om bevattningskanaler, lokala klimatförändringar, sovjettidens giftiga experiment samt förstörda ekosystem. Den här filmen ger ett bra exempel på vad som händer när man inte tillämpar hållbar utveckling.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Citat om filmen

“Den är jättebra! Bra och informativ!”
– Gunilla Björklund, Svenska Aralsällskapet

“Filmen gör att jag börjar tänka på hur vi människor påverkar vår omgivning. Att vi inte alltid tänker på konsekvenserna när vi handlar.”
– Elev, åk 9

“Hållbar utveckling förklarat utifrån en enkel förståelse kring Aralsjöns öde. Bra!”
– Elev, åk 9

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11 och Gy11

Centralt innehåll i ämnet Biologi för åk 7–9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.
Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.
Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån eko- logiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Centralt innehåll i ämnet Naturkunskap 1a1 för gymnasiet:

Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.