FN-dagen

Förenta Nationerna ( som firas 24 oktober) grundades 1945 och består idag av 193 medlemsländer. Dess uppgift är att hjälpa internationellt samarbete. I utbildningsklippet FN – Förenta Nationerna berättar vi bland annat mer om varför FN grundades och hur organisationen arbetar. Du får också veta mer om UNICEF och barnkonventionen.

Det finns numera finns för många klipp, en klippkoll som är anpassad för klippet och en handledning med förslag på arbetssätt för alla klipp från Eduklips.

Här hittar du FN-filmens klippkoll och handledningen med tips.

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11

Centralt innehåll i ämnet Historia/Samhällskunskap för åk 1-3:

Grundläggande mänskliga rättigheter såsom alla människors lika värde samt barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för åk 4-6:

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.
Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar.
Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.

För fler tips på filmen i samband med FN-dagen läs här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s