Första världskriget

Första världskriget var ett fruktansvärt krig som drabbade hela världen. Ett krig som de flesta trodde skulle vara över på ett par veckor, men som varade i fyra långa år.
I filmen Första världskriget går vi igenom händelserna under kriget. Det undersöks vad det var som utlöste kriget och vilka orsaker som låg bakom. Vi går bland annat igenom skotten i Sarajevo och händelserna på västfronten. Men lär oss även om slagen utanför Europas gränser och hur Versaillesfreden slutligen kom till.
En film som ger en översikt över första världskrigets förlopp, för elever i högstadiet och gymnasiet.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Citat:
“En film som visar det min lärare gått igenom på ett översiktligt och informativt sätt. Nästan bättre än min lärares lektioner!”
– Elev, åk 9

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11:

Centralt innehåll i Historia för åk 7–9:

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.
Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Andra program och filmer som du kan använda när ni studerar första världskriget är: