Kroppens byggstenar

Kroppens viktigaste grundämnen – Om man tittar på vad en människa egentligen består av så är det en ganska enkel kemisk sammansättning. Över 99 procent utgörs av bara tio olika grundämnen, och av dessa ska vi titta närmare på 6 av dem. Den största delen är naturligtvis syre och väte i form av vatten. I en människa finns det även kol, som räcker till två påsar grillkol, samt svavel till några stora tändsticksaskar.

Vi människor består till största delen av syre, väte och kol. Därutöver är kväve, svavel och fosfor är grundläggande byggstenar, då de är avgörande för att bygga upp protein, ben och DNA. Flera av de grundämnen som endast förekommer i små mängder har centrala uppgifter i kroppen och är nödvändiga för att vi skall överleva. Vi ska titta närmare våra 6 viktigaste grundämnen i kroppen så vi förstår vad våra kroppar faktiskt består av.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur programmet kopplar till Lgr11, det centrala innehållet i Kemi för år 7-9:

Kolatomens egenskaper och funktion som byggsten i alla levande organismer. Kolatomens kretslopp. De kemiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s