Ditt ekologiska avtryck

Har du klimatångest? Då är du inte ensam – nästan varannan svensk oroas över klimatet, visar en ny opinionsundersökning.
Mest klimatångest har unga tjejer – medan äldre män oroar sig minst. Och visst finns det anledning att oroa sig. Nya undersökningar kommer ständigt med skräcksiffror om höjda temperaturer, smältande isar och konstiga väderfenomen. Är det kört? Eller har mänskligheten någon framtid? Om man förstår vad utsläppen av fossila bränslen åstadkommer – förstår man också vad man ska göra något åt det. Det gäller alla – yngre, medelålders och äldre.

I filmen Ditt ekologiska avtryck – förklaras växthusgaser, atmosfär och orsaker bakom detta. Genom exempel får eleven förståelse för deras eget avtryck. Vi får även råd hur vi kan minska vårt ekologiska fotavtryck på jorden.

Det finns en lektionsplanering till filmen.

Hur kopplar filmen till Lgr11?

Biologi åk 4-6 –

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. – Biologins metoder och arbetssätt ,Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Biologi åk 7-9 –

Människans påverkan på̊ naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling. – Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. – Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem. – Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Samhällskunskap åk 7-9 –

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s