Ingen har väl missat att det numera är mer eller mindre politiskt inkorrekt att be om sugrör på restauranger om man beställt dricka. De stora hamburgerkedjorna har kampanjer för att få oss att använda färre sugrör och många andra gör vad de kan för att minska vårt kraftigt ökande plastanvändning.
Mycket runt omkring oss är gjort utav plast. Plast som i enorma mängder hamnar i våra hav och får stora negativa konsekvenser för vår miljö. Haven, djurlivet och även människan tar skada. Hela ekosystem är hotade. Men, det pågår en förändring i samhället där allt fler väljer miljövänliga alternativ istället för plast.
Dokumentären Sugrör illustrerar just detta. Vi får en inblick i hur företag och individer gör skillnad genom utbildning, olika samarbeten, policyutveckling och användning av andra alternativ än plast. Sugrör inspirerar oss att ta ställning och ger betraktaren möjligheten att vara en del av lösningen.
Det finns en studiehandledning till filmen.
Filmen kopplar till det centrala innehållet i flera ämnen i Lgr11, här några exempel:
Biologi år 4–6:
Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling.
Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
Biologi år 7–9:
Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.
Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.
Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
Geografi år 4–6:
Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.
Geografi år 7–9:
Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras.