Eduklips vår 19

Sök på Eduklips i mediakatalogen om du vill hitta en bank på för närvarande 295 klipp för din undervisning. Under 2018 har det tillkommit 29 klipp och jag vill tipsa om några av dem innan de nya klippen för 2019 börjar trilla in i katalogen!

Plastens påverkan
Plast är inte är biologiskt nedbrytbar, och den påverkar både natur och djur. Därför är det viktigt att minska plastanvändningen och återvinna all plast. I det här utbildningsklippet får du en kort sammanfattning av vad plast är, varför den är farlig i naturen och hur man kan använda plast på ett miljövänligt sätt.

Solstormar och norrsken
När det stormar på solens yta sker ibland solutbrott; våldsamma eruptioner av elektriskt laddade partiklar. Större solutbrott kan leda till både flygstörningar och strömavbrott. Men de skapar också ett av naturens vackraste fenomen – norrskenet. I vackra filmsekvenser lär du dig mer om solstormar och norrsken, och hur de hänger ihop.

Tidvatten – ebb och flod
Har du tänkt på att vattennivån inte alltid är densamma?
I det här utbildningsklippet ska vi lära oss vad tidvatten är för något och vad det innebär. Vi lär oss begrepp som ebb, flod, springflod och nipflod. Dessutom undersöker vi hur solen och månen påverkar vattennivåerna.

Sverige och religionen
Traditionellt har Sverige räknats som kristet, men idag är vi världens minst religiösa land. Ändå var svenska kyrkan och staten sammankopplade i cirka femhundra år, ända fram till millennieskiftet då de skildes åt.
I det här utbildningsklippet berättar vi om Sveriges religiösa historia fram till idag. Vi tar bl.a. upp begrepp som reformation, protestantism, religionsfrihet, sekulär, icke-konfessionell, agnosticism och ateism.

Fullständig förvandling – fjärilen
Alla insekter som går igenom fullständig förvandling har flera olika utvecklingsstadier. Fjärilen har fyra: Ägg, larv, puppa och fjäril. I det här utbildningsklippet får du se vad som händer i de olika stadierna, och följer fjärilens liv från ägg till vacker fjäril. Du får också lära dig begrepp som ömsning och metamorfos.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s