Läst.se

Sommarlovet är två månader långt och detta är tillräckligt länge för att glömma saker som inte används – till exempel läsning. Hårt förvärvade färdigheter i avkodning som inte helt automatiserats riskerar att försvagas, så att mycket arbete behöver göras om till hösten.

Jagharläst.se är en sajt som är skapad för att ge dig som lärare verktyg för att uppmuntra till lovläsning. De vill på ett roligt, enkelt och inkluderande sätt motivera barn att läsa utanför skolan. Målgruppen är åk 1-6.

Anledningarna till att läsa på fritiden är många:

–> läsning är det bästa sättet att bli bättre på att läsa (om man kan avkoda)
–> läsning skapar ett större ordförråd
–> det är i lustläsningen som ett intresse för läsning formas

Tanken är enkel – när eleven läst klart en bok så går hen in på jagharläst.se och fyller i en recension om boken, ger den ett betyg och tar en bild (frivilligt). Bokrecensionen skickas sedan som ett digitalt vykort till dig som lärare och efter sommarlovet har ni tillsammans skapat en lång lista med boktips. Samtidigt kan klassen vara med och tävla om ett bokpaket genom att läsa så många böcker som möjligt under sommaren.

Här hittar du allt om sommarutmaningen.
​Här hittar du information till föräldrar
Här hittar du information till elever
Här hittar du information om dem som står bakom jagharläst.se – LegiLexi