Nationaldagen

Den 6 juni är en röd dag och då firar vi vår nationaldag. Många är lediga och på platser runt om i landet firar man på olika sätt.

Men varför firar vi just den här dagen och hur går det till? Varför skiljer sig Sveriges firande från grannlandet Norge? Det finns flera orsaker till varför vi firar just den 6 juni – en är att riksdagen skrev under regeringsformen 1809.

I filmen Våra högtider: Nationaldagen får vi se hur man traditionsenligt firar nationaldagen på Skansen med folkdans, flaggmålning och uppträdande. Många viftar med fanor men varifrån kommer svenska flaggan och hur har den fått sitt utseende? I filmen görs historiska återblickar och enkäter varvas med svar från etnologen David Gunnarsson.

Filmserien Våra högtider berättar om högtider och traditioner som återkommer varje år och som hör livet till. Filmserien är ämnad att användas för elever i årskurs 4 och uppåt och bygger på läroplanen för grundskolan Lgr11. Sedan tidigare finns avsnitt som handlar om Allhelgona/Halloween och Påsken

Här hittar du en studiehandledning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s