100 år!

Idag är det 100 år sedan det beslutades om kvinnlig rösträtt i Sverige!

Vi har under hela veckan tipsat om olika program som kan användas i undervisningen för att berätta bakgrunden till händelsen.
Det finns även en bra dokumentär och en fin spelfilm som kan användas i sammanhanget.

Suffragette är historien om de kvinnor som gav allt för att kämpa för kvinnlig rösträtt i England Ett spännande drama om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen. Kvinnor tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek mot en allt mer brutal stat.
De var arbetande kvinnor som såg att fredliga protester inte gett någonting trots decenniers kamp. De insåg därför att en radikal kamp var den enda vägen till förändring. De riskerade att förlora sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv – allt i kampen för lika rättigheter. Vi följer Maud som är en vanlig arbetare som blir indragen i rörelsen av en slump. Plöstligt upptäcker den fredliga småbarnsmamman att hon har blivit en eftersökt aktivist…

Kvinnorna på Fröken Frimans tid är en dokumentär som berättar om Anna Whitlock som grundade kvinnokooperationen Svenska Hem och ledde kampen för kvinnlig rösträtt, Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström som kämpade mot prostitution, Ann Margret Holmgren som reste land och rike runt för att tända eldar för rösträttskampen och Frigga Carlberg som drev barnhem för oäkta barn och bjöd in de fruktade suffragetterna till Göteborg. Programledaren Kattis Ahlström reser runt i kvinnornas fotspår, från Kiruna till Köping, för att träffa de som kan berätta om tiden och kvinnorna som ville vara med och påverka samhället på riktigt. Dokumentärserie i två avsnitt. (samma film, du väljer om du vill se en eller två delar)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s