Vad gör jag nu?

Serien Vad gör jag nu? riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på hörförståelse och berättande och består av ljudberättelser som alla avslutas i ett etiskt eller praktiskt problem att diskutera i klassen. Kanske har eleverna själva varit med om något liknande? Att lyssna för att sedan själv berätta är språkstärkande och hjälper eleverna att lära känna varandra.

Radioserien ”Vad gör jag nu?” består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman

Serien utgår från kursplanen i svenska som andraspråk  Varje berättelse mynnar ut i att barnet ställs inför ett praktiskt eller etiskt problem, varpå barnet ställer sig frågan ”Vad gör jag nu?”. Frågeställningen inbjuder till diskussioner om tänkbara lösningar på problemet, men ger också utrymme för elevernas egna berättelser och erfarenheter. I materialet ”Vad gör jag nu?” får eleverna arbeta aktivt med sitt lyssnande.

Även om elevernas språk till att börja med är på en enkel nivå ska förväntningarna vara höga och uppgifterna kognitivt utmanande. Språk och identitet hör nära samman och eleverna måste tidigt i sin språkutveckling få tilltro till sin förmåga att uttrycka egna tankar.

Det finns en lärarhandledning till hela serien och varje avsnitt har sitt eget arbetsbad. Exempel på ett arbetsbad hittar du här.