
EU i fokus – 2019 är det val till Europaparlamentet. I fyra fristående delar i serien EU i fokus från UR, sätts fokus på EU. Det handlar bland annat om EU:s flyktingpolitik, lobbyism, unionens för- och nackdelar och om demokrati.
Hur mycket makt ska EU ha över medlemsstaternas demokratiska utveckling?
Serien belyser hur EU:s demokratiska och politiska system fungerar. Genom att sätta fokus på frågor som kopplar till folkrätt, mänskliga rättigheter och ekonomiska strukturer i samband med de samhällsutmaningar som Europa står inför så tränas förmågan att analysera samhällsproblem ur olika perspektiv.
- In eller ut ur EU?
- EU och demokratin
- Asylpolitiken
- Lobbyism
Exempel på hur programmen kopplar till Gy11
Centrala innehållet i ämnet samhällskunskap, kurserna 1a1, 1a2, 1b, Internationella relationer:
Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån grundläggande demokratimodeller.
De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
Mediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att påverka. Mediers innehåll och nyhetsvärdering.
Källkritik. Metoder för att söka, kritiskt granska, värdera och bearbeta information från källor i digital och annan form.
Det finns även programserien Fatta EU som har målgruppen åk 7-9 som kan vara relevant i sammanhanget.