Jordens framtid – Vi blir allt fler människor på jorden. I en globaliserad värld blir människans avtryck på de gemensamma resurserna allt större. Konsumtionen ökar och varor fraktas i gigantiska mått över jorden. En enda vara, som en enkel hamburgare, kan innehålla 50 ingredienser hämtade från alla världsdelar.
Det är viktigt att inse allvaret och att inte skjuta upp problemen till kommande generationer. En hållbar utveckling måste skapas. Utbildning kan göra skillnad och ta människor ur fattigdom samtidigt som födelsetalen sjunker.
Filmen är indelad i kapitel som kan användas separat i undervisningen.
Inledning – 00:00-03:23
Överbefolkning. Exempel från Kina, Indien, Kenya – 03:23-20:37
Konsumtion. Urbanisering, globalisering, överkonsumtion – 20:37-27:05
Vattenbrist. Exempel från Kalifornien, Kenya och Kapstaden – 27:05-46:01
Framtidshopp. Exempel från by i Indien där utbildning och välstånd sänkt födelsetalen – 46:01-54:01
Det finns en studiehandledning till filmen.
Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11
Centralt innehåll för ämnet Geografi i åk 7-9:
Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsakertill och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen. Migration och urbanisering och orsaker till och konsekvenser av detta.
Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.
Intressekonflikter om naturresurser, till exempel om tillgång till vatten och mark.
Centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i åk 7-9:
Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt ochinflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomiskbakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.
Exempel på hur filmen kopplar till Gy11
Centralt innehåll för kursen Geografi 2:
Samhällsplanering i ett rumsligt perspektiv kopplat till befolkningsutveckling och befolkningsprognoser, markanvändningsfrågor och hållbar utveckling.
Stadsplanering och frågan om hållbara städer. Städernas snabba tillväxt i relation till miljöproblem, segregering och behov av planering, till exempel lokalisering av bostadsområden, energianvändning och infrastruktur.