Hotet mot demokratin

Hotet mot demokratin – en film om vilken roll Sverige och svenskar har haft i nationalistiska sammanhang historiskt.

Nationalsocialistiska och nazistiska rörelser i Sverige idag har rötter i tidigt 1900-tal. Drygt 200 svenska soldater drömde om att bli Hitlers hjältar, men i stället blev de föraktade förlorare. Sverige var ett jordbruksland i förvandling med depression, fattigdom och arbetslöshet.
Världens första nazistiska parti utanför tysktalande länder grundades i Deje i Värmland. Efter kriget tjänade många på att hålla tyst om tyskvänlighet och svensk nazism. Men vi måste minnas. 2010 hittades listor över judiska personer, deras härkomst och bostadsort. Dessutom fanns ritningar med planerade arbetsläger för användning om tyskarna skulle ta sig till Sverige. Rasism, nazism och främlingsfientlighet får inte bagatelliseras.
Att slå vakt om människors lika värde och värna vår demokrati är av största vikt också i dag.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Kopplingar till Lgr11, centralt innehåll i Historia åk 7-9:

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folk- fördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Kopplingar till Gy11, centralt innehåll i Historia 1b:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, men också kolonialism, diktaturer, folkmord, konflikter och ökat resursutnyttjande. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.

Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s