Arkeologens dotter, en ny serie om Forntiden som primärt riktar sig till åk3 och åk 4-6. Gillade du Geografens testamente, kommer du känna igen formatet och nog även gilla den här serien.
Från och med imorgon, 11 april, ligger alla avsnitt i mediakatalogen.
Nims mamma är arkeolog. En dag är hon spårlöst försvunnen. I sitt sökande efter henne hittar Nim ett uråldrigt halsband på mammans utgrävningsplats. Halsbandet visar sig ha oanade och märkliga krafter. Det kastar Nim handlöst tillbaka i tiden. I sitt sökande efter sin mamma reser Nim genom årtusendena. Men en annan person färdas också i tiden – en med onda avsikter.
Serien skildrar hur Norden befolkas – från samlare och jägare till jordbrukare genom perioderna äldre och yngre stenålder, bronsålder och järnålder. Förmågan att använda en historisk referensram och att förstå tidslinjer, se olika perspektiv och använda historiska begrepp tränas. Serien lämpar sig inte för yngre barn än åk 3 eftersom vissa sekvenser kan upplevas som skrämmande.
Det finns en studiehandledning till serien och även arbetsblad till varje avsnitt med praktiska uppgifter. Tyvärr finns arbetsbladen endast att tillgå på urskola.se, än så länge.
Citat från UR Press:
”Genom berättelsen får vi förståelse för vardagslivet, levnadsvillkoren och vad som formade dem som levde under forntiden i Sverige. Inte bara samlande, jakt och jordbruk utan även om hur man åt, lekte och umgicks, förklarar skådespelaren, regissören och manusförfattaren Henrik Ahnborg, som också var med och skapade den populära Geografens testamente, där han även spelade en av huvudrollerna.
Arkeologens dotter är en svindlande äventyrsresa in i vår egen forntid med smak av Indiana Jones och Tillbaka till framtiden. Huvudmålgruppen är elever i årskurs 3, men serien passar även mellanstadiet och en äldre publik.
Det hela börjar med att sextonåriga Nims mamma är spårlöst försvunnen. På utgrävningsplatsen där mamman arbetat hittar Nim ett underligt hängsmycke. Tillsammans med mammans assistent Fridolin hamnar hon av en händelse i en främmande värld och frågan är inte var de hamnat, utan när.
Nim och Fridolin förstår så småningom att även mamman rest genom tiden med ett liknande smycke och att hon befinner sig i knipa. Ett intensivt sökande blir till en kamp mellan gott och ont, mellan människa och makt, och om ödet. De konfronteras bland annat med de första människorna i Sverige, onda despoter, schamaner samt otaliga språkförbistringar, och blir tvungna att lösa mystiska gåtor i sin jakt genom och mot tiden.
Manuset har utarbetats noggrant tillsammans med historiker, och under produktionens gång har Historiska museet medverkat med sin sakkunskap. På samma sätt som Geografens testamente berättas historien genom en blandning av dialogscener och sekvenser med berättarröst – i det här fallet är det Nims tankar och berättelse vi följer.
Genom äventyret levandegörs historien för tittarna och tanken är att skapa nyfikenhet, förståelse och en stark relation till vår forntid. Samt lust att lära mer.”