I snacka om sex, en programserie om sex avsnitt, för åk 5 och uppåt, pratar vi om sådant du behöver veta om din kropp, dina känslor och dina relationer. Vi tittar närmare på allt från hormoner, målbrott och mens till samtycke, könsidentitet och kärlekens kemi. Programledarna Clara Henry och Daniel Riley delar med sig av sina egna erfarenheter och träffar andra intressanta personer som delar med sig av sina.
Serien syftar till att 11-13-åringar ska få veta mer om sig själva och sin utveckling genom att få kunskap om människans pubertet, sexualitet och reproduktion. Programmen ger dessutom kunskap om och förståelse för frågor som rör identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
Det finns en fin studiehandledning för serien.
Programseriens avsnitt är 15 minuter långa:
1. Puberteten
2. Kärlek och relationer
3. Kroppen
4. Sex och samlevnad
5. Könssjukdomar och skydd
6. Internet och relationer
Exempel på hur programmen kopplar till centralt innehåll i Lgr11 i olika ämnen:
BIOLOGI
Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
SAMHÄLLSKUNSKAP
Familjen och olika samlevnadsformer. Sexualitet, könsroller och jämställdhet.
Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.
Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur.
De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusivebarnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.
RELIGION
Vardagliga moraliska frågor som rör flickors och pojkars identiteter och roller, jämställdhet, sexualitet, sexuell läggning samt utanförskap och kränkning.
Att tänka på:
”Det är ingen hemlighet att alla barn är olika. I klassrummet kan du ha elever somär nyfikna och redan vet mycket om ämnet, elever som inte alls är intresserade ochallt däremellan. Eleverna kommer in i puberteten vid olika tidpunkter och har olika referensramar. För att undervisningen ska kännas meningsfull behöver den utgå från elevernas vardag och kopplas till relevanta sammanhang. Då är det viktigt att vuxnas attityder, normer och värderingar inte är styrande.
Programserien utgår inte från ett heteronormativt perspektiv, även undervisningen kan anpassas så att den passar olika sexuella läggningar och könsidentiteter.
Innehållet i avsnitten är ibland naket och lite utmanande, vilket kan väcka reaktioner hos eleverna. Förbered gärna tittandet genom att själv titta på avsnitten före eleverna” – ur Lärarhandledningen för serien.