Världens städer 2

Världens stora städer är en serie med korta filmer om olika städer i världen i olika länder och världsdelar. Du får veta lite mer om dess historia och sevärdheter.

I första omgången fanns det filmer om Washington D.C. i USA, Auckland i Nya Zeeland, Kapstaden i Sydafrika och Rio de Janeiro i Brasilien.

Två nya städer har lagts till nu i mediakatalogen:

Kairo i Egypten – i mångas ögon hela Mellanösterns andliga, politiska, kulturella och ekonomiska centrum och det gamla, historiska Kairo är så unikt att det numera finns med på Unescos lista över så kallade världsarv.

Los Angeles i USA – många kallar för LA för världens huvudstad. Kanske inte sant men det är utan tvekan filmindustrins huvudstad tack vare studior och filmstjärnor i stadsdelar som Hollywood, Beverly Hills och Santa Monica. Men LA är mycket mera än så med sitt fantastiska läge mellan öknen, bergen och Stilla havet.

Det finns en gemensam studiehandledning för de sex första städerna.

Filmerna kopplar tillämnet Geografi i Lgr11:

Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan olika platser, regioner och levnadsvillkor. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla en medvetenhet om de sammanhang där geografiska kunskaper är viktiga och användbara.