Amazonas

Amazonas – hot och utmaningar: I den här filmen reser vi till Amazonas och träffar Héctor Vargas som visar och berättar om hur hans hemmiljö i regnskogen har förändrats av all industri och exploatering. Visste du att en fjärdedel av alla läkemedel som vi använder härstammar från arter i regnskogen? Och att skogens träd bidrar till att dämpa klimatpåverkan?
Amazonas regnskog innehåller också andra resurser som olja, guld och virke. Det är även ett bra område för att odla kakao, palmolja och soja.
Men all skogsskövling för oljeproduktion, odlingar och vägbyggen förstör ekosystemet.

Studiehandledning till filmen.

Amazonas – hållbar utveckling: Regnskogar är oerhört viktiga för vår planet. Men det finns alltid en konflikt – mellan behovet av att bevara de viktiga ekosystemen och behovet av att sälja skogens resurser för att få inkomster. Så hur ska man hitta en balans mellan de två konkurrerande behoven?
I filmen reser vi till Amazonasområdet och undersöker olika projekt som försöker skapa den balans som behövs för att bevara regnskogen.

Studiehandledning till filmen

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 i ämnet Biologi:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.
Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Vill man passa på att kolla in Amazonas djungel ur ett annat perspektiv finns en fin spelfilm som visar den vackra naturen på ett annat sätt än i de pedagogiska filmerna – Amazonia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s