Fatta EU

Fatta EU – Hur funkar EU egentligen? Vem gör vad och hur påverkas vi i Sverige av beslut som tas i Bryssel? Programledaren Leila Trulsen får i uppdrag att lära sig mer genom att testa olika yrken som är kopplade till EU. Statsvetaren Jenny Madestam förklarar hur allt hänger ihop. Syftet med serien är att ge högstadieungdomar kunskaper om det europeiska samarbetet med utgångspunkt i aktuella samhällsfrågor. Programmen ger kunskaper om var beslut fattas och om individers och gruppers möjligheter att påverka beslut.

Fatta EU är tre 15-minutersprogram i grundläggande EU-kunskap för elever på högstadiet (12–15 år).

Ett av programmen handlar om beslutsprocessen och hur EU fungerar. I detta program provjobbar Leila som lobbyist i Bryssel och får insyn i hur det verkligen går till. I de andra programmen tas mer aktuella frågor från olika perspektiv upp. Det handlar om asylpolitik, handel och demokrati.

Seriens avsnitt har följande rubriker:

○ Beslutsprocessen
○ Handel
○ Samarbete

Titta gärna på de tre delarna i den ordningen eftersom de bygger på varandra. Varje avsnitt inleds med en vinjett med en kort introduktion till den historiska bakgrunden till varför EU finns och vad som är grundtankarna med samarbetet. Introduktionen som är cirka en minut lång repeteras i varje avsnitt. Förutom denna lärarhandledning finns även programmanus att ladda ned.

Fatta EU är en fristående fortsättning på serien Fatta Sveriges demokrati som behandlar Sveriges politiska system med vårt statsskick och de politiska partierna.

Seriens handledning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s