Världens modigaste flickor är en fin men ”jobbig” dokumentär som passar från ca 13 år och uppåt.
När skolorna i Tanzania har lov börjar säsongen för könsstympning. Trots att det är olagligt så stympas tusentals unga flickor varje år, med förödande resultat. Med risk för sina liv tvingas barn som 12-åriga Rosie fly från sina familjer för att undgå det livsfarliga ingreppet. Enda säkra platsen är ett så kallat safe house, ett skyddat boende som drivs av aktivisten Rhobi Samwelly.
I flera länder och kulturer, både kristna och muslimska, tror man fortfarande att flickor som inte blir könsstympade blir promiskuösa och får inte samma pris i kor som en könsstympad flicka får när hon gifts bort. Polisen Sijali Nyambuche och hennes team tillsammans med det skyddade boendets personal jobbar dag och natt för att bekämpa denna tusenåriga tradition.
När säsongen är över reser Rhobi landet runt med flickorna för att tala deras familjer tillrätta. Vissa får återvända hem med en försäkran från familjerna att inte tvinga deras döttrar till könsstympning och andra flickor får stanna kvar på det skyddade boendet. Det här är, trots ämnet, en vacker, inspirerande och hoppfull film om modiga unga flickor som står upp för sina mänskliga rättigheter och som kämpar för förändring.
Det finns en studiehandledning som kan var ett stöd i samband med visning av den här filmen.
Filmen kopplar till både Lgr111 och Gy11, se exempel här:
Centralt innehåll för Biologi i år 7-9:
Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jäm- ställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
Centralt innehåll för Samhällskunskap i år 7-9:
De mänskliga rättigheterna inkl. barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse.
Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.
Centralt innehåll för Naturkunskap i gymnasiet:
Olika aspekter på hållbar utveckling, t.ex. vad gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Naturvetenskapliga aspekter på, reflektion över och diskussion kring normer, rörande människans sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa.
Centralt innehåll för Samhällskunskap i gymnasiet:
De mänskliga rättigheterna, individuella och kollektiva; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva dem.
Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.