Om Finland

Fyra filmer kan vi bjuda på om vårt nordiska grannland Finland. En om politik och vardagsliv, en om geografi och historia och två filmversioner om huvudstaden Helsingfors, en med svenskt tal och en med  finska.

Politik och vardagsliv – Finland är känt för sina många sjöar och kallas ibland för de ”tusen sjöarnas land”. Här finns enorma skogsområden som täcker stora delar av landets yta men också långa kuststräckor och en av världens största skärgårdar. Finländarna gillar att vistas i naturen och i de djupa skogarna finns det ett rikt djurliv och gott om svamp och bär. I landets norra delar kan man få uppleva både midnattssol och midvintermörker och när himlen är molnfri uppstår ibland ett fantastiskt fenomen – norrsken. De flesta av Finlands 5,5 miljoner invånare bor i städer och den största staden heter Helsingfors och ligger vid finska viken. Inflyttningen till storstäderna är stor och det gör att det på många platser är glest befolkat. I Mariehamn på Åland bor endast 10 000 människor men desto fler kommer på sommaren för att besöka ögruppen. Finland har tillhört Sverige i ungefär 600 år och fortfarande är spåren från den tiden synliga. Men här finner man även rester från när landet tillhörde Ryssland och lydde under tsaren. Under 1900-talet utkämpades många krig och i finska vinterkriget och fortsättningskriget led man stora förluster. Många barn skickades till Sverige och kom aldrig tillbaka till sitt hemland.
Syftet med filmerna om Finland är att ge en faktagrund för att kunna resonera kring likheter och skillnader mellan länder och regioner i Norden. Filmerna innehåller avsnitt om Historia, Geografi, Natur, Näringar och Ekonomi, Politk, Kultur och vardagsliv, samt miljö.

Studiehandledning finns.

Geografi och historia – Finland är ett av Europas glesast befolkade länder men har ändå en hög levnadsstandard och har en väl utvecklad infrastruktur. Landet är en republik och har en president som statschef. Det är i Helsingfors som den politiska makten finns och här hittar vi både riksdagen och regeringen. Finland är officiellt tvåspråkigt och fortfarande är undervisningen av det svenska språket obligatoriskt i skolan. Skogen är betydelsefull i Finland och är den viktigaste råvaran men Finland har även högteknologiska företag som Nokia. Man är även kända för sin finska design – Helsingfors kan skryta med att ha haft titeln ”världens designhuvudstad”. Ishockey, fotboll och friidrott är populära sporter och man vill gärna vinna mot Sverige i finnkampen. Varför inte avsluta dagen med att bada finsk bastu? I Finland finns det över 3 miljoner bastur. Arkitekten och formgivaren Alvar Aalto har ritat det berömda Finlandiahuset och där kan man förstås få höra klassisk musik av den världsberömda tonsättaren Jean Sibelius. Vem kommer inte ihåg Mumintrollen med alla sina härliga karaktärer? Vi gör ett besök i Nådendalen och tar del av Tove Janssons alla figurer. Upptäck Norden är en filmserie som handlar om Norden och dess länder.

Studiehandledning finns.

Helsingfors eller Helsinki som man säger på Finska är landets största stad och här finns riksdagen och regeringen. Staden ligger vid finska viken och omges av hav på tre sidor och det gör att det blåser mycket och ofta här. Men närheten till vattnet gör också staden unik. Helsingfors grundades av den svenska kungen Gustav Vasa och det svenska arvet märks fortfarande tydligt. Finland är tvåspråkigt och från årskurs 6 är undervisningen av svenska i skolorna obligatorisk. Men även spår från tiden då Finland tillhörde Ryssland syns här och var, till exempel den stora domkyrkan. Finlandsfärjorna trafikerar östersjön och många turister kommer med båtarna för att utforska staden. Här finns den klassiska finska designen, byggnaderna i en blandning av öst och väst men också de många delikatesserna vid Salutorget. Helsingfors är en ganska liten stad och det gör att man kan promenera runt eftersom avstånden är ganska små. Och just det gör filmens programledare Elna som guidar oss genom filmen. Filmserien Europas huvudstäder är en filmserie som handlar om just huvudstäderna i Europa och dess betydelse för sitt land och Europa. Syftet med filmerna är att ge en faktagrund för att kunna resonera kring likheter och skillnader mellan länder och regioner i Europa.

Studiehandledning finns.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s