Tack Gud

Tack Gud jag är homo – en ny serie från UR som vänder sig till ungdomar i gymnasieålderHur mycket respekt har vi för varandras olikheter i Sverige 2018? Hur är det att sticka ut från alla andra i en småstad? Är det sant att det finns mer fördomar på mindre orter? Måste en person flytta till Stockholm bara för att den kommit ut? Med humor som sitt främsta vapen ger sig Alice Hollingworth och Linda Rosendal ut på en roadtrip genom Sveriges fördomar. Vi träffar personer som på olika sätt bryter mot normerna. Vi lär bland annat känna en lesbisk same, träffar ett religiöst gäng flator och möter tjejen som gick från att vara homofob till att bli lesbisk för att sedan bli ihop med en kille.

Alice och Linda reder i de olika avsnitten bland annat ut vad som ger utslag på en gaydar? Är det svårare att vara gay på landsbygden? Hur skaffar homosexuella par barn? Hur uttrycker man sig rätt om homosexuella och undviker ”queerfear”? Måste man allt placera folk i fack? Hur var det för Selma Lagerlöf eller Karin Boye att vara lesbiska på den tiden de levde?

Använd programmen i samhällskunskap eller tipsa till elever som behöver se programmet för igenkänning eller bättre förståelse.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s