Surfarna

På onsdag 13 mars är det källkritikens dag och det vill vi gärna uppmärksamma med ett inlägg om en bra programserie från UR som uppmärksammar först och främst internet och även källkritik bland annat – Surfarnasom passar till år f-3.

Surfarna är ett gäng som bor inne i din dator och åker runt på internet i sin digitala farkost. På vägen tar de sig an frågor som dyker upp när vi är ute på nätet; Vad är en cookie? Varför är det viktigt att vara källkritisk? Och, varför ska man aldrig lämna ut sina lösenord på nätet?

Ett minidrama för årskurs F-3 på ämnet digital kompetens. Serien är tänkt att ge en grundläggande förståelse för ett antal begrepp och fenomen på internet, samt skapa en bild av vilka mekanismer som styr urvalet i datorernas sökmotorer.

Just avsnittet om källkritik hittar du här –

Hur kan man veta om ett recept som man hittar på nätet är bra? Vem som helst kan ju ha skrivit det! Surfarna får lära sig att man alltid måste kolla upp fakta innan man litar på vad som står på nätet – och Algot får lära sig källkritikens fem frågor; vem, vad, när, varför och hur.

Missa inte att det även finns andra bra program om källkritik för samma ålder Hur vet du det? eller Är det sant? för åk 4-6 eller Källkritk för år 7-9. För gymnasiet finns den nya serien Fejk.

Viralgraskaren har även skapat ett toppenmaterial som du kan använda med elever i år 1-9.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s