De fyra elementen – fem radioprogram för de yngre åren, där vi undersöker ”elementen” vatten, eld, luft och jord, deras egenskaper och hur de använts och påverkats av människan. Meteorologen och klimatexperten Pär Holmgren berättar om miljöaspekterna och elever i årskurs tre i Sköndalsskolan funderar och tipsar. Vi får också träffa personer som på olika sätt arbetar med vatten, eld, luft eller jord. Det sista programmet i serien är en saga som knyter an till avsnittet om vatten.
Syftet är att förmedla kunskap om materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras, om människors användning och utveckling av olika material genom historien, vattnets olika former (fast, flytande, gas) och luftens grundläggande egenskaper.
Del 1 Vatten: För länge sedan var hela jordklotet täckt av vatten, ett enda stort hav. Med tiden höjde sig marken och vi fick slätter, berg och dalar. Men fortfarande består mer än hälften av vår planet av hav. Utan vatten kan ingenting leva. Men hur står det till med jordens vatten? I haven finns mängder med skräp och i många delar av världen är det brist på rent vatten.
Del 2 Eld: Så länge det har funnits något som kan brinna har det funnits eld. Elden hade stor betydelse för de tidiga människorna. Den gav ljus och värme, och man kunde laga mat och skrämma bort farliga djur. Men elden är farlig om man inte har kontroll över den. Brandmannen Kenneth var med och släckte en stor skogsbrand. Han berättar om hur snabbt elden kan färdas om det är torrt i markerna.
Del 3 Luft: Det där som omger oss, som inte syns utan bara finns där, vad är det egentligen? Luften finns i atmosfären som ligger som ett täcke runt jorden. Det är det täcket som gör att vi kan bo på vår planet. Luften kan vara kall och torr som i fjällen eller varm och fuktig som i en tropisk regnskog. Föroreningar släpps ut i luften från industrier och bilar. Hur ska vi tillsammans hjälpas åt att göra luften renare?
Del 4 Jord: För länge sedan var marken täckt med över tusen meter tjock is, inlandsisen. Än idag finns det många spår av den i vår natur. Ett sådant spår är jord. Jord består nämligen av söndermald sten, men också av mull, som bildas när döda växter och djur förmultnar. Nere i jorden brer växternas rötter ut sig. Genom rötterna kan växterna suga upp både vatten och näring. Men vi människor släpper ut gifter och farligheter i marken.
Del 5 Sagan om den röda fisken: En traditionell folksaga i modern tappning, med kopplingar till klimatfrågor och konsumtionshetsens pris. Sagan har lös anknytning till avsnittet om vatten i serien.