Vad ska folk säga?

Vad ska folk säga? – handlar om Nisha som bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit.

Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter. Vinnare av Publikpriset på Göteborg Film Festival 2018.

Handling:

Nisha är en 16-årig ung tjej som lever i Oslo med sin norsk-pakistan-ska familj. Hennes dubbla tillvaro består av att med vännerna festa, spela basket, dansa och leva ett vanligt liv. Hemma har föräldrarna och släkten andra förväntningar på henne. När hon blir påkommen med pojkvännen Daniel i sovrummet tar det hus i helvete och Nishas pappa Mirza misshandlar både Nisha och Daniel. Efter ett dygn på boende hos socialtjänsten ringer Nishas mamma och ber henne komma hem så att de kan lösa konflikten utan socialens inblandning. Nisha, som längtar hem till familjen går med på förslaget och låter sig bli upphämtad av pappan.

Det visar sig dock att familjen har planerat en kidnappning som slutar med att Nisha och Mirza sitter på ett flygplan mot Pakistan. Mirza lämnar Nisha i Pakistan där hon lever instängd och där släkten kon-trollerar hennes varje steg. Trots omständigheterna stadgar sig Nisha i Pakistan och blir kär i grannpojken. De inleder ett hemligt förhållande och en kväll när de är ute och smyghånglar på gatan blir de påkomna av polisen. Polisen tvingar paret att klä av sig och tar nakenbilder av dem för att använda i utpressningssyfte. Nisha och hennes pojkvän blir hemeskorterade av polisen som kräver Nishas släkt på pengar för att inte sprida bilderna.

Nishas släkt blir vansinniga och tvingar Mirza att komma till Pakistan för att hämta hem Nisha till Norge. På vägen hem försöker Mirza övertala Nisha att begå självmord, men Nisha vägrar och till slut landar de i Oslo. Hemma i Oslo försöker Nisha till en början leva i familjens förväntade bojor. Men när de berättar att de gift bort henne med en avlägsen bekant i Kanada bestämmer hon sig för att rymma. 

Använd gärna filmhandledningen till filmen, den är skapad av Svenska Filminstitutet. Det är en stark film med flera filmer som berör och den kräver att man har tid att samtala lite om den efteråt. Passar bäst från årskurs 8 och uppåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s