Sopor och skräp

Sopor och skräp i vår vardag – Vad innebär allemansrätten för oss i vår vardag? Är det någon skillnad om man bor i stan eller på landet? Vad är skräp ute i naturen? Se filmen som gjorts med inspiration och stöd av Håll Sverige rent och få svar på många av de vanliga frågorna. Visste du till exempel att du kan få böter för att slänga skräp omkring dig när du är utanför ditt hem? Filmen tar lättfattligt upp lagar och regler som människor och offentliga instanser behöver följa och hur de gör. Den tar också upp vad allemansrätten är och beskriver olika uppmaningar. Även plasten i vår vardag och hur vi ska förhålla oss till påsarnas och engångsförpackningarnas vara eller inte vara tas upp.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11:

Centralt innehåll för ämnet Idrott och hälsa i år 4-6 och 7-9:

Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.

Centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i år 4-6:

Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.

Centralt innehåll för ämnet Biologi i år 4-6:

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Centralt innehåll för ämnet Biologi i år 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s