Hållbar turism

Hållbar turism – Vi reser som aldrig förr. Under 2016 var vi strax över en miljard internationella turister. Enligt UNWTO, FN:s världsturismorganisation, beräknas siffran öka med drygt 3 procent årligen fram till 2030. Men turismen kan ha en negativ påverkan. Resmålen kan utsättas för en stor press; både socialt, kulturellt, miljömässigt och ekonomiskt.
I filmen lär vi oss om hur vårt resande påverkar omvärlden samt undersöka begreppet hållbar turism. Hur kan vi resa mer hållbart? Vad kan vi tänka på när vi reser?
Vi träffar representanter från resebranschen, sakkunniga inom samhällsfrågor, samt vanliga resenärer som berättar hur de tänker kring sitt resande.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Röster om filmen:

“Den här filmen var bra. Man lär sig mycket olika saker och den var inte svår att förstå. De fakta som filmen berättade om var intressanta och fick mig verkligen att vilja jobba mer kring klimatet.”
– Elev, årskurs 7

“Den här är nog en av de bästa skolfilmer jag sett! Man lärde sig väldigt mycket och det fick en att tänka mer på hur man reser. Och att det inte bara är dåligt att resa, för det beror på hur man gör det!”
– Elev, årskurs 8

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11:

Centralt innehåll i Hem- och Konsumentkunskap i år 7-9:

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Centralt innehåll i Biologi i år 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.