Ortodoxa kyrkor

Kristendomens inriktingar är flera och sedan tidigare har vi filmen  katolska kyrkan som berättar om den katolska inriktningen.
Nu finns en ny del i den serien –  Ortodoxa kyrkor. Ordet ortodox betyder “renlärig”. De ortodoxt kristna menar att de står för den sanna, ursprungliga kristna tron. Till skillnad från den katolska kyrkan finns inte EN ortodox kyrka med en högste ledare. Istället finns det olika ortodoxa kyrkor i olika länder – som tillsammans utgör en andlig gemenskap.
I den här filmen ska vi lära oss mer om de ortodoxa kyrkornas gemensamma drag och traditioner. Vi tittar närmare på ikoner, kloster, munkar och nunnor. Vi går igenom traditioner som; dopet, myrrasmörjelsen och bikten. Vi lär oss även om begrepp som ikonostas, patriark och mysterium.

Sagt om filmen:

“Filmen underlättar verkligen undervisningen och levandegör och förklarar ämnet på ett pedagogiskt och roligt sätt!” – Högstadielärare, ämneslärare samhällskunskap

“Det var intressant att se vad som händer i en ortodox kyrka, det var mycket färger, målningar, guld, tända ljus och rök. Jag kunde inget om det och man lärde sig mycket.“ – Elev, årskurs 8

Filmen kopplar till Lgr11, det centrala innehållet i ämnet Religion för år 7-9:

Centrala tankegångar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: protestantism, katolicism och ortodoxi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s