Vad handlar den vetenskapliga metoden om och hur funkar den? Vem kom på att jorden snurrar runt solen? Vad har Einsteins teorier för betydelse i praktiken? Vem uppfann vaccinet och hur gick det egentligen till? Vi lär oss om hur vår hjärna fungerar och hur man kan undvika att hamna i tankefällor. Vår hjärna kan nämligen vara ganska lättlurad. Vi får också tips på vad man ska undvika och se upp med när man argumenterar för sin sak.
Klartänkt är en serie om fyra tio minuter långa filmer avsedda främst för högstadiet. Målet är att ge eleverna verktyg för att kritiskt granska information och beskriva vad som karakteriserar det vetenskapliga tänkandet.
De två första filmerna visar skillnaden mellan vetenskap och pseudovetenskap, genom att berätta om den vetenskapliga metoden. Skillnaderna exemplifieras genom jämförelser mellan astronomin och astrologin respektive vacciner och homeopati.
De två följande filmerna bygger på idéer om hur vi tänker, utvecklade av bland andra psykologen Daniel Kahneman, som belönats med ekonomipriset till Alfred Nobels minne. De handlar exempelvis om felaktiga slutsatser vi kan dra när vi tänker snabbt och intuitivt. Med konkreta exempel visas hur man kan genomskåda desinformation av olika slag. Eleverna får även stöd för att kunna föra givande samtal och diskussioner genom att de får övning i hur de kan känna igen och undvika argumentationsfel.
- Vetenskaplig metod och himlakroppar
- Vetenskaplig metod och vaccin
- Att undvika tankefällor
- Argumentationsfel
Klartänkt ger bland annat flera möjligheter att arbeta med det övergripande kunskapsmålet i läroplanen Lgr11 att ”… varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden”. De rimmar också väldigt väl med syftet med undervisningen i de naturvetenskapliga ämnena, att ”bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika informations källor”.
Filmerna behandlar även delar av läroplanens centrala innehåll i främst fysik och biologi, men även svenska. Läs mer i studiehandledningen till serien.