Livet på stenåldern

Nu finns två nya filmer om livet på stenåldern.

Jägar- och samlarstenåldern – Sverige befolkas För ungefär 12 000 år sedan började istiden gå mot sitt slut. Längs den smältande iskanten kom jägarna. De var i ständig rörelse och följde efter bytesdjuren. Man jagade älg, hare, säl och fiskade. Den här delen av stenåldern kallas för jägare- och samlarstenåldern. Vädret var behagligt. Varmare än idag. Man levde i små grupper och vid utgrävningar kan vi htta pusselbitar av hur deras liv såg ut. Det här var en tid före metaller – så människorna på stenåldern använde sten, ben och trä för att tillverka vapen och verktyg. Vi vet att stenålderns människor hade en tro – där naturens krafter var viktiga. När jägar- och samlarstenåldern hade varat i nästan 6 000 år så skulle livet förändras. Jordbruket kom och människor blev bofasta men stenåldern skulle fortsätta ytterligare nästan 2 000 år.

Se studiehandledningen här.

Bondestenåldern – en jordbruksrevolution Under första delen av stenåldern så levde människor på jakt. För 6 000 år sedan förändrades livet. Möten och handel med nya människor lärde jägarna att bruka jorden. Stenålderns bondesamhälle innebar att man bosatte sig i små byar och började odla på mindre ytor. Djuren hägnades in. Med flintyxor högg man ner träd och odlade spannmål. Människorna fortsatte att samla bär, jaga och fiska. Nu var man inte lika beroende av jakten och kunde försörja en större befolkning. Att bli bönder innebar att människor fick arbeta hårdare och leva mer tätt tillsammans. Sjukdomar blev vanligare men jordbruket gav ett nytt välstånd och en del blev rika – andra fattiga. Övergången till bondstenåldern förändrade människans liv och den kallas ibland för jordbruksrevolutionen.

Se studiehandledningen här.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 i ämnet Historia:

Årskurs 1-3

Människors vandringar, samlande samt införandet av jordbruk.
Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder.
Hur forntiden kan iakttas i vår tid genom spår i naturen och i språkliga uttryck.

Årskurs 4-6

De utmärkande dragen för stenåldern, bronsåldern och järnåldern.
Nordens kulturmöten med övriga Europa genom ökad handel och migration.
Vad arkeologiska fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter

Letar du även efter en film om järnåldern?  Kolla in Järnåldern -människor och liv och Järnåldern – spår av gudar, offer och vikingar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s