Insekter

Insekter – anatomi och fortplantning. Överallt i vår omgivning finns de flygandes, krypandes och krälandes. Vissa äcklas andra förundras och en del vet att de är oerhört viktiga för ekosystemen i hela världen. Insekternas liv och anatomi beskrivs i denna film mycket grundligt men också på ett intresseväckande sätt. Många mysterier som en kanske funderat över får svar. Samtidigt som viktiga biologiska begrepp förklaras till lärarens glädje. Filmen är uppdelad i olika kapitel och beskriver insekterna med både animationer och vackra naturfilmer i insekternas naturliga miljö:

  1. 00:09-07:42 Insekter av alla slag
  2. 07:42-16:00 Yttre uppbyggnad
  3. 16:00-23:46 Inre uppbyggnad
  4. 23:46-31:39 Fortplantning och metamorfos

Det finns en studiehandledning till filmen.

Filmen kopplar till Lgr11  i ämnet Biologi. se exempel på kopplingar här:

I årskurs 4-6

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

I årskurs 7-9:

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s