#vembryrsig

#Vembryrsig är en främjande och förebyggande filmserie mot våld, fysiskt, psykiskt och sexuellt, som barn och unga möter i skolan och på nätet. Filmerna syftar till att öka medvetenheten om vad våld är samt vilka konsekvenser våld har och att vi alla kan göra något för att minska på våldet.

Filmerna innehåller dramatiserade scener utifrån olika teman. I filmen får vi också veta mer om vad begreppet Våld betyder. Värdegrundsexpert Mattias Ågren förklarar begrepp. Vad kan vi göra som åskådare? Filmscenerna avslutas med ett inslag där ungdomar resonerar kring händelserna i filmen samt diskuterar frågor om olika former av våld och dess konsekvenser från ett åskådarperspektiv utifrån frågor som: • Vad vill filmen visa? • Vilka känslor får du när du ser detta? • Vad är våld? • Vilka åskådare finns i filmen? • Vad skulle du som åskådare kunna göra? • Vad gör oss till passiva eller aktiva åskådare? Vi har två filmer som innehåller tre teman vardera:

SEXISM: Några tjejer och killar har fikat. Killarna tar för givet att det är tjejerna som ska diska.

HOMOFOBI: Det är dags för luciaövning och läraren väljer ut vilka elever som ska vara tärnor. En pojke anmäler sig att vara tärna.

SEXUELLA TRAKASSERIER: Ett tjejgäng går fram till en kille. De börjar kommentera hans kropp och ta på honom.

KROPPSNORM: Några elever diskuterar en dokusåpa. En av killarna vill se ut som en av deltagarna i såpan.

FUNKTIONSNORM: Elever pratar om att någon kille är CP. I samma rum sitter en tjej som har cerebral pares, CP.

HBTQ: På idrottslektionen delar lärarvikarien in lagen i killar och tjejer. En av tjejerna ställer sig i killarnas lag.

Åskådarperspektivet är ett genomgående tema i filmerna och tittaren tränas i att gå ifrån en passiv åskådare till en aktiv åskådare genom att agera proaktivt och aktivt vid våldssituationer, såsom trakasserier, kränkningar, utfrysning, skojbråk m.m. i skolan, hemma och på nätet. Tankarna är kopplade till Dan Olweus forskning. ( läs mer i studiehandledningen)

Filmerna belyser vikten av att ständigt jobba normkritiskt och att upptäcka vilka begränsande normer som finns på skolan och på nätet– som gör att människor inte kan vara de personer de vill vara, samt syftar till att förändra de normer som skapar diskriminering, utsatthet och exkludering. Samtalsmetoden som är kopplad till filmerna bygger på Tom Andersens samtalsmodell Reflekterande team

Det finns en studiehandledning till filmerna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s