Positiv livsstil

Positiv livsstil är ett gediget och omfattande utbildningsmaterial som på ett balanserat och trovärdigt sätt tar upp viktiga frågor om ungdomars livsstil och hälsa. I filmerna kommer ungdomar till tals, och tillsammans med de medverkande experterna ger materialet viktig kunskap. Positiv livsstil fungerar också som ett intresseväckande underlag för diskussion i klassen. Här har ni hjälp av en genomarbetad lärarhandledning. Filmerna utgår från målen i kursplanerna för ämnet Idrott och hälsa, är fem stycken och speltiden är 15–18 min per film.

Livsstil – Livsstil och levnadsvanor Vad styr våra livsstilsval? Hur påverkar våra levnadsvanor vår hälsa? Hur påverkar sociala medier våra kroppsideal? Det är några av de frågor som belyses i första filmen. Susanne Lundvall och Örjan Ekblom, från GIH i Stockholm, delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Träning – Din träning Örjan Ekblom presenterar den senaste forskningen om de positiva effekter fysisk träning ger. Inte minst intressant är de nya rönen att fysisk aktivitet förbättrar koncentrations- och inlärningsförmågan.

Kost – Din kost, den komplexa maten.  Få områden är så laddade som mat och kost. Erik Hellmén, kostexpert på Örebro läns idrottsförbund och Örebro universitet, ger en nyanserad bild av vad som är bra mat för ungdomar. Att bli medveten om sina kostvanor och hur man kan förändra dem är andra frågor som tas upp.

Prestation – Din prestation Många ungdomar upplever stora krav på sig idag som kan skapa stress. ”Stressdoktorn” Tomas Danielsson, med lång erfarenhet inom området, delger oss sina tankar och ger goda råd om hur man kan förhålla sig för att må bra och prestera så bra som möjligt. Här belyser vi också sömnens viktiga betydelse för återha¨mtning och hälsa.

Doping – Nej till doping! Hur lurad vill du bli? Dopingfrågan belyses från olika perspektiv. Riksidrottsförbundets antidopingenhet står bakom innehållet i denna film, men även experter från polisen och sjukvården ger sin bild av dopingproblematiken. En skrämmande bild målas upp. Kosttillskottens vara eller inte vara behandlas också.

Det finns en studiehandledning till hela serien och alla program finns även med teckentolkning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s