Historiska personligheter

Historiska personligheter är en ny och provokativ serie som behandlar sina huvudpersoner lika sanningsenligt som respektlöst. Blanda Monty Pythons humor med historiska fakta och ni får en glimt av den värld som de rika, berömda och skandalösa bebodde.

Nu finns två avsnitt av serien i mediakatalogen – Napoleon och Alexander den store

Napoleon Bonaparte var ett geni inom militär strategi och det sas att han var värd mer än 50 000 man på slagfältet. Han härskade över ett imperium, tack vare (eller kanske trots) sitt enorma ego. Napoleon gick från att vara lite av en outsider på hemön Korsika till att bli en av världens största på slagfältet. Men han var inte bara en man med storhetsvansinne, han var också en nörd och en hopplös romantiker. Hans kärleksbrev till hustrun Josephine är kända för sin passion. Allt det här var han, men framför allt var han begåvad när det kom till att sälja myten om sig själv!

Alexander den Store erövrade världen som 25-åring. Full. Det sägs att Alexander vann mer än 40 slag, troligtvis full, ridandes barbacka, i en minimal stridskostym. Det låg i hans öde att bli den störste kejsaren av dem alla. Redan när han var barn tutade hans mamma i honom att hans pappa inte var hans pappa. Det var guden Zeus som var hans egentliga far. Med ett gudskomplex i ryggen och Aristoteles som lärare är det inte konstigt att han trodde han var oövervinnerlig. Kanske var det därför han älskade att slåss, han vann ju allt! Tills det inte fanns något mer att vinna.

Det finns studiehandledningar till båda programmen. Här hittar du ett exempel.

Programmen kopplar till Lgr11 i framförallt ämnet Historia

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s