Tomtens historia

Kanske har du redan sett filmen Berättelsen om julen och vill veta mer om just tomtens historia. Nu finns en intressant film om alla slags tomtar vi har trott på i Sverige genom tiderna i filmen Tomtens historia – Gårdstomten och Jultomten.
Traditioner förändras hela tiden. Det har tomten i Sverige också gjort. Vi har ju faktiskt två, helt olika tomtar. Vi har den riktigt gamla gårdstomten som är känd sedan medeltiden. Han var liten och grå. Gårdstomten hjälpte till på gården och skänkte lycka till den. Men ve och fasa om han inte fick sin gröt eller att gårdens folk inte gjorde sitt arbete. Då kunde det hända hemska saker.
Gårdstomten var inte alltigenom god. Vi hade också ett mellanspel där julbocken delade ut julklappar. När den röda jultomten gjorde entré på 1800-talet fick han låna namnet från folktrons gårdstomte.
Den röda tomten var annorlunda – han jobbade bara en dag om året – och hade lite jämnare humör – och allt han krävde var snälla barn. I den här filmen får vi lära oss om svenska traditioner och tomtarnas historia. Vi får även höra om tomten i andra länder.

Det finns en studiehandledning till filmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s