Cyborger – den elektroniska människan -Redan i dag finns cyborger bland oss som har inopererade syntetiska delar i kroppen. Drömmen om att förbättra kroppen, bli starkare eller få nya sinnen inplanterade via ett datorchips är på väg att bli verklighet. Färgblinde Neil har en antenn inopererad på huvudet. Den hjälper honom att se ultraviolett ljus och omvandlar färger han inte ser till ljud. För andra kan implantat vara en hjälp mot Parkinsons sjukdom eller ersätta en förlorad kroppsdel. Men finns det risk att tekniken hackas och används för fel syften? Eller kan vi bara lugnt se fram emot det där externa minnet, som lagrar allt innan vi har fått alzheimer?
Ända sedan datachipset uppfanns har människan drömt om attkoppla ihop sig med datorn. Idag så förekommer det inom vården att man opererar in elektriska enheter, men i framtiden kommer inopererade enheter inte bara syfta till att göra oss friska, de kommer också att kunna förbättra oss.
Det finns idag många pionjärer inom cyborger som experimenterar på sig själva. En del misstänker att kroppen inte kommer vara igenkännbar i framtiden genom all fusion mellan människa och teknik som man tror kommer ske. Begreppet cyborg myntades i början av 1900-talet när man intresserade sig för att hitta sätt att få människan ut i rymden.
Det finns en studiehandledning till filmen
Exempel på hur programmet kopplar till våra läroplaner:
I årskurs 7-9, teknik, lgr11:
Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar
Tekniska lösningar som utnyttjar elektronik och hur de kan programmeras.
Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.
I årskurs 7-9, biologi, lgr11:
Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.
Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.
I gymnasiet, Teknik 1, lgy11:
Teknikens och teknikerns roll med fokus på framtidens teknik och ett hållbart samhälle, till exempel med utgångspunkt i energieffektivisering.
Teknikens historia och teknikutvecklingens betydelse för samhället samt introduktion i aktuella utvecklingsområden inom teknik.
Grundläggande teknikfilosofi: etiska värderingar och genusstrukturer samt hur de har påverkat och påverkar tekniken, dess användning och tillgänglighet.
I gymnasiet, Teknik – specialisering , lgy11:
Teknik och teknikutveckling inom valt teknikområde, till exempel design, produktutveckling, informations-, medie-, produktions-, el- och förbränningsteknik eller samhällsbyggande.
Praktisk eller teoretisk tillämpning av teknikområdet.
I gymnasiet, Naturkunskap 1, lgy11:
Evolutionära aspekter och etiska perspektiv på bioteknikens möjligheter och konsekvenser för mänsklighetens utveckling och för biologisk mångfald.