Frön

Frön – hotet mot livets grogrund. Få saker på jorden är så betydelsefulla som våra frön. Och vi har alltid värderat dem högt. I ett enda frö kan vi spåra mänsklighetens utveckling, sedan långt tillbaka i tiden. De ger oss mat, kläder och råvaror. Med andra ord; de är själva livet och källan till all existens.

Men på mindre än ett århundrade har den frödiversitet som vi en gång haft drastiskt minskat till en handfull massproducerade sorter, på grund av det industrialiserade jordbruket. Det fröbibliotek som byggts upp under årtusenden av bönder och trädgårdsmästare har gått förlorat. Familjejordbruk har fått kliva åt sidan för att ge plats för mekaniserade jordbruksföretag. Företag vars syfte i första hand är att effektivisera jordbruket och gå med vinst, snarare än att producera kvalitativa grödor.

I den här filmen får vi följa passionerade människor som kämpar för att bevara våra frön och skydda vårt 12 000 år gamla matarv. Vi möter bönder, forskare, advokater och botaniska utforskare som alla arbetar för att försvara våra fröns framtid. Filmen presenterar bland andra Dr Vandana Shiva, Dr Jane Goodall, Andrew Kimbrell, Winona Laduke och Raj Patel.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Kopplingar till läroplaner i urval:

Hem- och konsumentkunskap 7-9 – Ur det centrala innehållet:

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, t.ex. vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, t.ex. prisoch kvalitet.
Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.

Biologi 7-9 – Ur det centrala innehållet:

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, t.ex. i samband med skogsbruk och jakt.
Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och de-ras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synenpå naturen och naturvetenskapen.

Naturkunskap Gymnasiet – Ur det centrala innehållet:

Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempå-verkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.
Evolutionära aspekter och etiska perspektiv på bioteknikens möjligheter och konsekvenser för mänsklighetens utveckling och för biologisk mångfald. Cellen och livets minsta delar som ut-gångspunkt för diskussioner om t.ex. genteknik och andra aktuella forskningsområden.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s